Örnek Laboratuvar Teknikleri

 

Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü Laboratuvar İmkanları ve Araştırma Alanları:

 

Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü, bilimsel mükemmeliyeti ve multidisipliner yaklaşımıyla nörolojik hastalıkların anlaşılması ve tedavisi için proje temelli araştırmalar yapan seçkin bir merkezdir. Laboratuvarlarımızdaki çeşitli teknikler ve araştırma alanları, nörolojik ve psikiyatrik bozukluklara yönelik yenilikçi ve etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

 

  • in vivo Laboratuvar: Enstitümüzün in vivo laboratuvarında, beyin ve retinal inme, migren aurası, optogenetik yöntemle beyin uyarımı, nöroinflamasyon, mikrodolaşım, beyin tümörleri, kafa travması, epilepsi, uyku bozuklukları, ağrı modelleri, akut-kronik stres, depresyon, otizm, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı gibi çeşitli nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar başarıyla modellenmektedir. Hastalık modellerinde yabanıl ve farklı tipte transgenik fareler ile sıçanlar kullanılmaktadır. Bu hayvan modelleri hastalıkların kompleks mekanizmalarını anlamak ve etkin tedavi yöntemleri geliştirmek için önemli bir temel oluşturur.

 

  • in vitro Laboratuvar: Enstitümüzde, Western blotlama, PCR, immünohistokimyasal ve immunofloresan işaretlemeler ve ELISA gibi moleküler ve histolojik analiz yöntemleri kullanılmaktadır.

 

  • Hücre Kültürü Laboratuvarı: Primer ve ticari hücre hatları ile deneyler yapılmaktadır. İnsan beyin tümörü dokusundan primer hücre kültürü ve çeşitli hücre hatları ile oluşturulan 2D ve 3D hücre kültürü modelleri kullanılmaktadır. Organotipik kültür ile in vitro spinal kord travması modellenmektedir.

 

  • Görüntüleme Laboratuvarı: Enstitümüzde konfokal mikroskop, epifloresan ve ışık mikroskopları gibi son teknoloji görüntüleme teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknolojik imkanlar sayesinde, nörolojik hastalıkların patofizyolojisi ile ilgili detaylı analizler gerçekleştirilmektedir.

 

  • Davranış Laboratuvarı: Enstitümüzün davranış laboratuvarında, nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların davranışsal yansımalarını anlamak için çeşitli davranış testleri uygulanmaktadır. Bu testler, hastalıkların bilişsel, duygulanım ve motor fonksiyonlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine ve tedaviye dönük müdahalelerin etkinliğinin araştırmasına aracılık eder.

 

Laboratuvar Güvenlik Klavuzu